Palvelu

Seksitauteja tulee testattua liian harvoin vaikka ne voivat aiheuttaa monenlaisia oireita ja myöhempää lapsettomuutta. Telelab.fi -palvelu tekee Seinäjoen kaupungin asukkaille mahdolliseksi testata helposti onko saanut klamydia- tai tippuritartunnan. Palvelun käyttämiseksi tarvitaan näytteenottopakkaus, jonka voi tilata internetsivulta postitse kotiinsa. Näytteenottopakkauksen avulla voi ottaa ja lähettää virtsanäytteen laboratoriossa tutkittavaksi. Tieto testituloksen valmistumisesta lähetetään tekstiviestinä ja itse tulos on katsottavissa verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen suojatulta henkilökohtaiselta tulossivulta internetissä. Jos tartuntaa ei havaita, ei testin tehneen henkilön tarvitse missään vaiheessa mennä terveydenhuollon toimipisteeseen. Jos tartunta havaitaan, annetaan vastauksen yhteydessä lisäohjeet lääkityksen saamiseksi. Testaamisen kulut maksaa Seinäjoen kaupunki. Palvelu on tarkoitettu Seinäjoen kaupungin asukkaille. Palvelun käyttämiseksi tarvitaan verkkopankkitunnukset tai teleoperaattorin liikkeestä saatava mobiilivarmenne.

Testi

Testi on tarkoitettu klamydiaa aiheuttavan Chlamydia trachomatis ja tippuria aiheuttavan Neisseria gonorrhoeae –bakteerien aiheuttamien infektioiden havaitsemiseen. Näytteenä on käyttöohjeen mukaan otettu virtsanäyte, joka lähetetään laboratorioon huolellisesti suljetussa Aptima Urine Specimen -putkessa. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 vrk, mutta luotettavin tulos saadaan mahdollisimman tuoreesta näytteestä. Näytteen pakastuminen ei häiritse tutkimusta. Menetelmänä testissä käytetään ribosomaalisen RNA:n osoitusta transkriptiovälitteisellä monistuksella (Transcription Mediated Amplification, TMA). Menetelmä on akkreditoitu testaamisen suorittavassa laboratoriossa (standardit SFS-EN ISO 15189 ja SFS-EN ISO/IEC 17025).

Tulkinta

Klamydiatestin osalta positiivinen tulos on osoitus C. trachomatis -infektiosta. Testi osoittaa sekä elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian että kolmen viikon sisällä menestyksellisesti hoidetun klamydian. Testin pysyessä positiivisena yli kolme viikkoa on yleensä kyseessä joko antibioottihoidon epäonnistuminen tai uusintainfektio. Tippuritestin osalta positiivinen tulos on osoitus N. gonorrhoeae -infektiosta. Positiiviset tulokset vastataan laboratoriossa tehdyn varmistusanalyysin jälkeen. N. gonorrhoeae -bakteerin antibioottiresistenssi on jatkuvasti yleistymässä. Tämän vuoksi nukleiinihappojen osoitustuloksen ollessa positiivinen on uuden näytteen ottaminen bakteeriviljelyä (-GcVi) varten suositeltavaa lääkeherkkyyksien selvittämiseksi.